Search

Dom > Vijesti > Sadržaj
Šta raditi ako slomite nogu u sred odavde
Jul 26, 2017

Šipka za vuču najčešće se odnosi na uređaj za obujmice koji koristi vezice preko karlice ili kuka kao sidro, metalne šipke da imitira normalnu stabilnost kostiju i dužinu ekstenzije , i mehanički uređaj za primenu vuče (koristi se u pokušaju da smanjite bol, poravnate ekstremitet i minimizirajte vaskularnu i neurološku komplikaciju) do kraja.

Za bilo kakvu povredu, prva stvar koju morate učiniti jeste da shvatite koliko brzo vam treba pomoć i da li možete sami da ga dostignete. U idealnom slučaju, moći ćete da pozovete pomoć na mobilnom ili satelitskom telefonu, radiu ili GPS traku ako ima ugrađeni alarm za slučaj opasnosti. Ali može biti teško proceniti koliko je ozbiljno neko povređen. Povrede glave, vrata, grudi, abdomena i karlice posebno su teške.   Srećom, povrede ruke i nogu su jednostavnije. Postoji nekoliko znakova da je kost slomljena ili je lomljena. Najočigledniji je ako se vaša kost spoji kroz kožu. Međutim, postoje i zatvoreni prelomi - kada kost puca ali ne probija kožu.

Ako ste čuli pukotinu, ili čujete ili osećate rešetku kada se povređeno područje dodirne ili se pomeri, kost može biti prekinuta. Još jedan znak je da ekstremno boli bol za osobu koja se koristi ili može da se kreće u tački gde nema zglobova.

Oštećena osoba može biti pogođena šokom ako oseća slabost ili uzima samo kratke, brzih udisanja. U tom slučaju, pokušajte da postavite osobu bez uticaja na povređeni deo tela. Ako je moguće, podignite noge i postavite glavu malo ispod nivoa srca.

Kada je špijun uključen, niste gotovi. Dok čekate pomoć, provjerite probleme sa nervom i krvnim sudom svakog sata ili tako. Držite oka na šipku kako biste bili sigurni da oticanje unutra nije isečilo cirkulaciju u udovima.

Dugo noženje se koristi za stabilizaciju povreda smanjenjem kretanja i pružanjem podrške, čime se sprečava dalje oštećenje. Rascepanje takođe olakšava bolove ekstremiteta, edem i dalje povrede mekog tkiva i promoviše zarastanje rane i kosti. Splinti se mogu koristiti za imobilizaciju ekstremiteta pre operacije ili kao mera za privremenu primjenu pre ortopedske konsultacije.

Kada se nanosi šipka, treba provjeriti područja oko nje svaka nekoliko minuta za znakove smanjene cirkulacije krvi. Ako ekstremiteti počnu da izgledaju bledi, otečeni ili obojeni plavim, olabavite kravate koji drže šipku.


Povezane vijesti