Search

Dom > Vijesti > Sadržaj
UV Ultraviolet
Jun 29, 2018

Ultraviolet (UV) je elektromagnetno zračenje sa talasnom dužinom od 10 nm do 400 nm, kraće od vidljive svetlosti, ali duže od rendgenskih zraka. UV zračenje je prisutno na sunčevoj svetlosti koja čini oko 10% ukupne svetlosne izlaze Sunca. Takođe se proizvodi električnim lukovima i specijalnim svetlima, kao što su žarulje sa parnim žarnicama, lampice za sunčanje i crna svetla. Iako dugo talasna dužina ultravioletna ne smatra se jonizujućim zračenjem, jer njeni fotoni nemaju energiju za jonizovanje atoma, može izazvati hemijske reakcije i uzrokuje mnoštvo supstanci da sijaju ili fluoresiraju. Shodno tome, hemijski i biološki efekti UV-a su veći od jednostavnih efekata grejanja, a mnoge praktične primene UV zračenja proizilaze iz interakcije sa organskim molekulama.

UV zračenje je fizički mehanizam koji prenosi elektromagnetnu energiju u genetski materijal mikroorganizama, putem specijalnih žarišnih parnih sijalica. Kada UV zračenje prodre u ćelijski zid, on uništava sposobnost mikroorganizma za reprodukciju.

UV zračenje predstavlja prednosti efikasnosti za inaktiviranje velikog broja mikroorganizama bez izazivanja rezidualnih efekata koji mogu biti štetni za ljudsko biće ili životni vijek; lako je raditi i zahtijeva kratko vrijeme kontakta za dezinfekciju, što podrazumijeva manje jedinice u postrojenjima za prečišćavanje vode ili otpadnih voda.

Ultravioletna fototerapija (UVP) se široko koristi u dermatološkoj praksi za lečenje različitih kožnih bolesti. Brojne studije podržavaju njegovu korisnu efikasnost lečenja; međutim, prekomjerno izlaganje ultraljubičastom zračenju može prouzrokovati štetne efekte na zdravlje, kao što su reakcije na opekotine, reakcija na eritem, katarakta, starenje kože itd. Iz ovih razloga, od posebne važnosti je pratiti performanse UVP kabina koristeći sistem kalibracije za procjenu UV zračenja doze koje dolaze na pacijenta. MATERIJAL I METODE: Predložen je mehanizam za kontrolu kabine (CCS). Sastoji se od radiometara sa širokim i uskim pogledom kako bi se procenilo zračenje tela i identifikovala neispravne cijevne cevi. Postupci kontrole kvaliteta i osiguranja kvaliteta razvijeni su da bi se održala visoka tačnost postupka kalibracije.


Povezane vijesti