Search

Dom > Vijesti > Sadržaj
Kako primijeniti splint
Nov 22, 2017

Pratite bilo koje krvarenje pre nego što pokušate da postavite šipku. Možete da zaustavite krvarenje pritiskom direktno na ranu. Zatim primijenite zavoj, kvadrat gaze ili komad platna. Nemojte pokušavati da pomerate deo tela koji treba da se obori - možete slučajno prouzrokovati više štete.

Stavite šipku tako da leži na zglobu iznad povrede i spoju ispod nje. Na primer, ako stavljate podlakticu, stavite krutu podlogu pod podlakt. Onda ga vezite ili stavite u ruku odmah ispod zgloba i iznad lakta.

Izbegavajte postavljanje veza direktno preko povrijeđenog područja. Trebali biste pričvrstiti čep dovoljno čvrsto da mirno držite tijelo, ali ne toliko čvrsto da će veze odseći cirkulaciju osobe.

Kada se nanosi šipka, treba provjeriti područja oko nje svaka nekoliko minuta za znakove smanjene cirkulacije krvi. Ako ekstremiteti počnu da izgledaju bledi, otečeni ili obojeni plavim, olabavite kravate koji drže šipku.

Ako se oštećeni požali da je opijen izaziva bol, pokušajte da malo popustite vezu. Zatim proverite da li su veze vezane direktno na povredu. Ako ove mere ne pomažu i osoba i dalje oseća bol od škafa, treba je ukloniti.

Trebalo bi da obrišete slomljenu ruku ili nju u normalnom položaju. "Ako je udio izrazito deformisan i mislite da je cirkulacija do ekstremiteta oštećena, onda bih razmišljao o preklapanju ili ispravljanju udova", kaže Weiss. To podrazumeva nežno povlačenje ispod preloma, dok druga osoba zadržava udubljenje na mestu iznad povrede. Međutim, Vajs savetuje, zaustavi ako povređena osoba oseća dramatično povećanje bola.

Oštećena osoba može biti pogođena šokom ako oseća slabost ili uzima samo kratke, brzih udisanja. U tom slučaju, pokušajte da postavite osobu bez uticaja na povređeni deo tela. Ako je moguće, podignite noge i postavite glavu malo ispod nivoa srca.

Nakon što ste primenili špijun, a povređeni deo tela više nije u mogućnosti da se pokrene, pozovite 911 ili odnesite najbližeg u najbližu ambulantu ili hitnu pomoć za pregled i dalju obradu.


Povezane vijesti